Belçika Vizesi Nasıl Alınır: Gerekli Şartlar
Belçika Vizesi
Schengen vizenizin olması dahilinde Schengen ülkesi olan Belçika’ya vize almadan da gidebilirsiniz. Eğer ki hususi (yeşil), Diplomatik (siyah), Hizmet (gri) pasaportlarından birine sahipseniz pasaportunuzun süresi dolmamış olduğu taktirde 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde vize olmadan giriş yapmanız mümkündür. Bunun dışında Belçika’ya vizesiz giriş yapmanız yasal olarak doğru değildir.
Belçika’ya vize almak için başvuru sırasında verilmesi gereken bazı evraklar vardır. Bu evrakları eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlanmalıdır. Aksi taktirde yanlış veya eksiklik söz konusu ise başvurunuzun olumlu yanıt alması pek de mümkün değildir.
Eğer kısa süreli yani C tipi vize alacaksanız konsolosluk tarafından geçerli yetkinin verildiği vize işlem merkezleri veya seyahat acentalarından vize için başvuru yapmanız mümkündür. Eğer ki uzun süreli yani D tipi vize alacaksanız başvurunuzu bizzat konsoloslukta yapmanız gerekmektedir.
Belçika Vizesi Türleri
Belçika için vize almak istediğiniz zaman farklı kategorilerde çeşitlendirilmiş vizeler vardır. Belçika seyahatinizin amacı ne ise ona göre bir vize almanız gerekmektedir.
Seyahat öncesinde size uygun olan vize için başvuru yaparak vize işlemlerini başlatabilirsiniz. Gereken evrakları eksiksiz bir şekilde başvuru merkezine teslim etmeniz halinde kısa süre içerisinde vizeniz onaylanacak ve seyahatinizi gerçekleştireceksiniz.
Bu vize türleri şunlardır:
Belçika Kısa süreli (C Vizesi): Belçika’da bulunacağınız süre 90 günü aşmıyor ise bu vizeyi alabilirsiniz. Schengen vizesi, turistik ve ziyaret vizesi de bu vizenin içerisine girmektedir. Her vizenin kullanım süresi farklıdır. Bu yüzden seyahat sürenize uygun olan vize türünü seçerek vize başvurusu yapabilirsiniz. Her vize başvurunda istenen evraklar farklı olabilir. İstenen evrakları titiz bir şekilde başvuru merkezine teslim etmelisiniz.
90 Gün ile Sınırlı Schengen Vizesi
- Belçika Turistik Vize: Belçika’ya tatil, gezi için gidecekseniz bu vizeyi almanız yeterlidir.
- Belçika Ziyaret Vizesi: Eğer ki orada yaşayan ailenizi, arkadaşınızı ziyaret amacı ile gitmek istiyorsanız bu vizeyi alabilirsiniz.
- Belçika Sportif faaliyetler, kültürel etkinlikler için Schengen vizesi alabilirsiniz
- Belçika Ticari Vize: Belçika’ya gidiş nedeniniz iş gezisi fuar gezisi gibi bir sebepse bu vizeyi almanız gerekmektedir.
- Belçika Sağlık ve Tedavi Vizesi
- Belçika Transit Vizesi
Belçika Uzun Süreli Ulusal Vize (D Vizesi): Bu vizeyi aldığınız taktirde Belçika’da 90 günden fazla aralıksız kalabilirsiniz. İkamet için de bu vizeyi almanız yeterlidir. Seyahat öncesinde vize türlerini bilmenizde fayda vardır. Hangi vize ne işe yarar? Hangi vize kaç gün sürelidir? Seyahat sırasında sorun yaşamamak için bu sorunların cevabını iyi bilmelisiniz.
90 Günden Uzun Ulusal Vize Alması Gerekenler
- Belçika Erasmus Vizesi: Erasmus ile veya personel değişim programı ile gidecekseniz bu vizeyi almanız gerekmektedir.
- Belçika’da öğrenciyseniz
- Dil kursu için gidecek kişiler: Alacağınız kurs 90 günden uzun sürüyor ise ulusal vize almanız gerekmektedir.
- Belçika’da staj yapacaklar
- Araştırmacılar ve bilim insanları
- Belçika’ya çalışmak için gidecek olan kişiler
- Ailesinin yanına taşınacak olanlar
- Belçika’da evlenecek olan kişilerin Ulusal Vize alması gerekmektedir.

Belçika vize başvuruları yetkili vize başvuru merkezleri üzerinden yapılır.
Belçika Vizesi Nasıl Alınır?
Belçika vizesi için alacağınız belgeler seyahat amacınıza göre değişmektedir. Amacınız ne ise ona göre hazırlayacağınız belgelerle konsolosluklara ya da konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş vize merkezlerine başvuru yapabilirsiniz.
Bunun dışında Belçika Vizesi için başvuru merkezi yoktur. Sizden istenen belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde başvuru merkezine iletmelisiniz. Eksik veya hatalı belge durumunda başvurunuz red cevabı ile sonuçlanacaktır.
Başvuru yapabilmek için sahip olmanız gereken başlıca belgeler şunlardır:
- Türkçe ve Almanca, İngilizce, Fransızca dillerinden biri ile yazılmış başvuru formu
- Vize talebi için dilekçe
- 2 adet son 3 ay içerisinde çekilmiş olması gereken biometrik fotoğraf
- Nüfus cüzdanının ön ve arka fotokopisi
- En az 3 ay geçerliliği süren pasaport
- Ruhsat, tapu, maaş bordrosu gibi kişinin maddi durumunu gösteren belgeler
- Seyahat sağlık sigortası
- Aktif olan banka hesaplarının 3 aylık dökümü
- Konaklama için ayarlanmış otel ile ilgili belgeler.
- Seyahat için ayarlanmış uçak biletine ait belgeler
Belçika Vizesi Ücretleri Ne Kadardır?
Belçika vizesi almak için öncelikle konsolosluğa belirlenen tutarda harç yatırmanız gerekiyor. Ayrıca vize almak için size sunulan bazı hizmetlere de bir miktar hizmet bedeli ödeniyor. Bu fiyatlandırmalar alacağınız vize türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Vizenin kategorisi, vizenin süresi ücretlendirmede etkilidir.
Konsolosluk için yatıracağınız harç tutarları turistik, ticari, ziyaret, transit, kültürel amaçlı vizeler için 105 Euro’dur. 0 ila 6 yaş arasındaki çocuklar için 25 Euro, 6 ila 12 yaş arasındaki çocuklar için de 65 Euro konsolosluk harcı alınmaktadır. Fiyatlandırmalar Euro cinsinden yapılmaktadır.
Ek hizmetler için ödeyeceğiniz ortalama tutar da yaklaşık 200 300 Euro arasında değişebilmektedir. Başvuru esnasında vizenizin ücretini hazır bir şekilde bulundurmalısınız. Aksi takdirde başvuru işlemi başlatılmaz.
Sağlık sigortası için de ödeyeceğiniz tutar aylık ve yıllık olarak değişebilmektedir. 3 aylık sigorta almanız sonucu 30 Euro, 1 yıllık almanız sonucu da 60 Euro ödemeniz gerekmektedir.
Belçika Vizesi Hangi Şartlar İle Alınır?
Başvuruda bulunabilmek için de gerekli birkaç gerekçenin sizde olması gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse Türkiye’de düzenli bir hayatınız olması gerekmektedir. İş ve aile hayatınız düzenli ise başvuru yapabilirsiniz.
Sorunsuz bir şekilde vize almak istiyorsanız çalıştığınız yerde en az 1 yıl geçirmiş olmanız gerekmektedir. Konsolosluk için en az 3 aylık çalışma belgeleri bazı durumlarda yeterlidir ancak garanti olmasını istiyorsanız en az 1 yıllık sabit işinizin olması gerekmektedir.
Gelirinizin belgelerle ispatlanabilmesi gerekmektedir. Çalıştığınız yerden aldığınız düzenli maaş veya bir mülke sahipseniz oradan gelen kira gibi maddi gelir kaynaklarınızı geçerli evraklarla vize alacağınız yere kanıtlamanız gerekiyor.
Belçika vizesi şartları arasında banka hesabınızda bir miktar paranızın bulunması gerekiyor. İnternet üzerinden uçak biletlerini araştırarak bir ortalamasını alın. Aynı şekilde size uygun bir otel odası için de araştırma ile fiyatları ortalayın.
Daha sonrasında Belçika ‘da geçireceğiniz her gün için, davetiye ile gidiyorsanız 40 Euro, davetiyeniz yoksa 100 Euro olarak gündelik masraflarınızı da ekleyerek bir gider tablosu çıkartın. Banka hesabınızda en az bu ortalama ile aldığınız giderler kadar miktarda bir para bulundurmanız gerekmektedir.
Vize Başvuru Sonucunun Ret Alma Sebepleri
Belçika Vizesi için başvuru yapıp sonuçlarını beklemeye başladığınızda ret almış olmanız sizi üzmesin. Bir yerlerde hata yapmış olabilirsiniz. Genel olarak başvurusu ret almış kişiler evraklarda eksiklik veya bir yanlışlık yapmaktadırlar.
Seyahat amacınızı doğru bir şekilde belirtemediyseniz de başvurunuz ret almış olabilir. Banka hesaplarınızda yeterli miktarda para bulunmaması da bir nedendir. Vize geçerlilik sürenizin sonunda Türkiye’ye döneceğinizi net bir şekilde kanıtlayamadığınız zaman başvurunuz onaylanamaz.
Belçika’da kalacağınız otel için rezervasyon yaptırmadığınız veya hatalı yaptırdığınız taktirde yine ret almanız olasıdır. Eğer daha önce Belçika’ya gitmiş ve herhangi bir suç işlemiş iseniz veya bir önceki seyahatinizde vize sürenizi aşmış iseniz vize alamazsınız.
Vize için ödediğiniz zamanı ve parayı geri alamazsınız. Bu sebeple her şeyi eksiksiz ve usulüne göre yapmanız sizin yararınıza olacaktır.
Belçika Vizesi Nasıl Alınır: Gerekli Şartlar S.S.S
Belçika Vizesi Nasıl Alınır?
Belçika kısa süreli vizeleri için yetkili vize başvuru merkezlerine başvurmak gerekir. Uzun süreli vizelerde randevular vize başvuru sahibi tarafından Belçika konsolosluklarından alınır.
Belçika Vize Şartları Nelerdir?
Belçika tarafından ülkeyi seyahat planla yan umuma mahsus pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize verilmektedir. Bordo pasaport sahipleri vizeye tabi iken hizmet, hususi ya da diplomatik pasaporta sahip olan Türk vatandaşları 180 gün içerisinde 90 güne kadar yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır. Schengen ülkeleri içerisinde yer alan Belçika’ya vize başvuruları kısa süreli seyahat olduğunda Belçika Schengen vize başvurusu yapılmalıdır.
Belçika Vizesi Kovid 19 şartları Nelerdir?
Koronavirüs salgını Türkiye ile Belçika arasındaki seyahatleri etkilemektedir, kovid-19 ile başlayan seyahat kısıtlamalarının ardından ülkeler belli kurallar çerçevesinde sınırları açmış durumdadır. Zorunlu olmadığı sürece ülkeler arasında seyahatler yasaktır ancak belli bir neden gösterilmesi halinde C vizesi ile seyahat etme izni verilmektedir. Türk vatandaşlarının Türkiye’de ikamet eden 3 ülke vatandaşları aşıların tam olması halinde zorunlu seyahat için Belçika’ya giriş yapabilir. Uçuştan önce PCR testi zorunludur.
Belçika Büyükelçiliğinden bilgi alınız.
Belçika Vize randevuları hakkında bilgi alınız.